duminică, 17 iunie 2018

Previne si trateaza corect infectiile urinare de vara !

Desi e vara, infectiile urinare sunt deosebit de frecvente, in special la sexul feminin; in anotimpul cald, infectia poate aparea in urma contactului cu apa unor piscine sau stranduri incorect sterilizate sau prin utilizarea unor toalete publice in perioada concediului .

Infectia poate fi localizata la nivelul aparatului urinar  - rinichi, uretere, vezica urinara si poate fi provocata de diferiti agenti patogeni (bacterii, paraziti, fungi), cel mai frecvent cu Escherichia coli (in aproximativ 90% din cazuri).

Factori favorizanti:
  • sexul feminin
  • varsta inaintata
  • sarcina
  • alte afectiuni: constipatia, litiaza urinara, diabet zaharat, hipertrofia prostatei
  • defecte congenitale ale cailor urinare
  • un act sexual neprotejat
  • imunitate scazuta
  • igiena locala deficitara

De retinut !
  • ·        faceti baie doar in locuri special amenajate si igienizate adecvat
  • ·        nu purtati slipul ud
  • ·        folositi prosoape proprii atunci cand va asezati pe sezlong, nisip, marginea piscinei
  • ·        folositi lenjerie intima din materiale naturale (bumbac) ; spalati foarte bine costumul de baie dupa fiecare utilizare

Simptomatologia variaza in functie de localizare, varsta, sex, starea de sanatate a pacientului:
  • pentru infectiile urinare joase (ureter, vezica urinara): jena, durere sau usturime la mictiune, disconfort la nivelul etajului abdominal inferior, mictiuni frecvente; urina poate avea un aspect tulbure, poate prezenta o culoare rosie, sau poate avea un miros neplacut.
  •  pentru infectiile urinare inalte (la nivelul rinichilor) apar in plus febra, frisoane, greata, dureri lombare, stare generala alterata 

In cazul in care exista suspiciunea prezentei unei infectii urinare, trebuie efectuate neaparat urocultura cu antibiograma, deoarece tratamentul cu antibiotice trebuie instituit in functie de aceste rezultate.

In paralel cu tratamentul antibiotic, ca si dupa terminarea acestuia, trebuie urmat un tratament cu plante care cresc imunitatea organismului, au efect antiseptic, antiinflamator, diuretic la nivelul aparatului urinar; pentru o eficacitate maximă, curele cu aceste plante trebuie urmate timp de cel puţin 20-30 zile.


Acestea pot fi luate sub forma de ceaiuri (infuzie, decoct, macerat, 2-3 cani/zi), tincturi sau capsule : merisor,  afin, urzica, coada-calului,  matase de porumb, cozi de cirese, mesteacan, patrunjel,  muguri de plop, sulfina, strugurii-ursului, toate au actiune antiinflamatoare, antiseptica si diuretica, ajuta la diminuarea simptomatologiei, la prevenirea aparitiei complicatiilor si a recidivelor.

Se pot folosi si amestecuri de uleiuri esentiale (cuisoare, cimbru, lavanda, pin, ienupar, eucalipt, geraniu), cu efecte puternice antibiotice, antiseptice, antispastice, antiinflamatorii, diuretice; ajuta la diminuarea simptomelor , ca si la  prevenirea aparitiei litiazei urinare si eliminarea calculilor.
Utilizati doar uleiuri esentiale de calitate inalta, apelati la un specialist in aromoterapie!


Propolisul are efecte antiinfectioase si antibiotice deosebite: se recomandă tinctura de propolis, din care se administrează câte 20-30 de picături de două-trei ori pe zi. 

Foarte utila este si gemoterapia, se fac cure periodice de 2-3-6 luni utilizand combinatii cu extract de merisor, coacaz negru, afin, iarba neagra, la recomandarea unui medic apifitoterapeut.

Pentru cresterea imunitatii generale nespecifice a organismului, se poate face o terapie cu Echinacea si chimen negru.

  

SE RECOMANDA !

-consumul de suc de patrunjel, de mere, de pere, de gutui, de struguri, de telina
-consumul de hrean, ceapa, usturoi
-aplicarea de comprese calde pe partea inferioara a abdomenului, cu apa, cu otet de mere sau cu bitter suedez
-bai calde generale, de picioare sau de sezut, in care ati adaugat cateva picaturi de ulei esential recomandat
     
   ATENTIE
    Orice infectie urinara trebuie investigata corect si tratata adecvat, in cazurile
   acute se pot administra antibiotice (numai in functie de
   antibiograma), impreuna cu antiseptice si antiinflamatorii clasice si naturale.

   Pentru infectiile urinare recidivante este absolut necesara inlaturarea factorilor favorizanti si un tratament naturist de 3-6 luni pentru imbunatatirea
imunitatii generale si locale si prevenirea complicatiilor !


sursa foto aici si aici

Trimiteți un comentariu

Adaugare comentariu

Tasteaza cuvantul cheie dorit si apasa ENTER